Enkel volangkjol med resårlinning.

Det här är en steg-för-stegbeskrivning till att sy en enkel volangkjol. Kjolen består egentligen bara av ett antal rynkade volanger som är sammansydda, så något mönster behöver du inte.

Angående resårlinningen:
Jag brukar använda en speciell linningsresår (kallas "muddresår" ibland) och det är den resårtypen som är avbildad i beskrivningen. Linningsresår har en rynkad kant på ena sidan. När man sträcker resåren blir den rynkade kanten plan och kan lätt sys fast mot tyget. När man släpper efter på resåren rynkar sig kanten igen. Kanten är glesare vävd än resten av resåren och ger en mjukare söm än vanlig resår hade gjort. Dessutom får man en väldigt slät och prydlig linning med den här resåren.
Man kan göra samma sak med vanlig resår, men det blir en lite hårdare söm och risken att resåren inte går tillbaka ordentligt när man sytt sömmen är större, så det är lämpligt att ta lite kortare resår än man tror sig behöva i så fall. Vanlig resår brukar dessutom vara lite hårdare över lag än linningsresår.

Angående måttagning:
Jag använder några färdiga mått som exempel i den här beskrivningen. Sömsmån (1cm) och fålltillägg (2cm) är redan medräknade och den färdiga kjolen blir 47cm lång och lite knappt 3m vid om man använder ett tyg på 150cm bredd. Med ett tyg på 140 cm bredd blir fållvidden strax under 280cm istället.
Du kan själv ändra måtten på kjolen efter behag. Du kan dessutom leka med antalet våder i varje volang och med antalet volanger. Du kan ändra volangernas höjd och vidd i förhållande till varandra för att få kjolar med olika form.
Utöver det behöver du ditt midjemått och din stussvidd.

Du behöver:

Du behöver inga förkunskaper för att följa den här beskrivningen, utan den ska innehålla allt du behöver lära dig vad gäller själva sömnaden. Men du behöver kunna din symaskin bra nog för att veta hur du ändrar olika inställningar utan att ha sönder något. Har du ingen kunnig till hands kan du alltid läsa igenom symaskinens manual så löser du nog det mesta på egen hand.

Mått och tillklippning:

Eftersom kjolen bara består av rekangulära våder behöver du som sagt inget mönster, utan du kan mäta och rita direkt på tyget. Kjolvåderna klipps med följande mått:
1. En gång tygets bredd x 20cm
2. En och en halv gång tygets bredd x 20cm
3. Två gånger tygets bredd x 15cm.

På tyget kan det ritas ut såhär:

Dom blå och rosa remsorna är våderna till volang 1 och 2. Dom gröna är till volang 3. Det gula är spill.
När du är klar mäter du en gång extra och sen klipper du isär remsorna.

Fyra sömnadsmoment du behöver behärska för att sy den här kjolen:

Har du redan dom grundläggande sömnadskunskaperna som behövs kan du hoppa över den här sektionen och hoppa direkt till nästa del. En del av det här är upprepningar från andra sömnadsbeskrivningar, så ser det bekant ut så är det inget att grubbla över.

1. Överkasta kanter.
Att överkasta kanter med sicksack (att "sicksacka") gör man för att tyget inte ska repa upp sig. Det är absolut nödvändigt att göra om man vill ha ett plagg som tål att maskintvättas. Dessutom hjälper det till att hålla arbetet prydligt och sömsmånerna skarpa nog för att man ska kunna styra efter dom när man syr. Sicksacken ska helst binda om tygets kant, den ska inte sys en bit in på tyget.


2. Bindande sömmar.
I dom flesta vävda tyger använder man vanlig raksöm som bindande söm. Dom bindande sömmarna är det som håller ihop plagget. Är man nogrann när man klipper ut sina delar och ser till att få en jämnbred sömsmån överallt kan man styra efter sömsmånen och på så sätt få en rak och exakt söm. I det det här exemplet använder vi 1cm sömsmån. Titta på stygnplåten på din maskin (plåtbiten som sitter på friarmen under pressarfoten, den som nålen går ner igenom) så har du sannolikt ett antal linjer som är markerade med siffror. Siffrorna motsvarar antalet cm från nålens mittposition. Det innebär att om du sätter tyget i maskinen och lägger tygets kant utmed encentimeterslinjen och fortsätter följa den linjen noga när du syr så kommer sömmen hamna just en centimeter från kanten.
I början och slutet av varje söm måste man fästa tråden. Det gör man genom att backa ett par stygn i början och slutet av sömmen. När du har fäst kan du klippa av trådarna nära tyget utan att behöva vara rädd att sömmen går upp.


3. Fållar.
Fålla gör man för att plagget ska få prydliga och hållbara kanter. Det går till så att man viker in kanten två gånger och syr en söm som håller inviket på plats. I den här beskrivningen rekommenderar jag ett fålltillägg på 2cm. Man viker först in en centimeter mot avigan, tycker man det behövs kan man pressa ner inviket med strykjärn så att det stannar på plats och får ett skarpt veck. Sen viker man ytterligare en gång mot avigan så att tygets traskant göms inuti inviket. Återigen kan man pressa ner det så att det ligger på plats om man tycker det behövs. Ofta räcker det att bara nåla inviket på plats, men framförallt när man fållar snäva kurvor som hals- och ärmringningar kan strykjärnet vara till stor hjälp. Ett annat knep man ofta använder när fållen svänger  mycket är att jacka kanten. Man klipper små korta jack in i den delen av fålltillägget som bildar det första inviket. Har man 2cm fålltillägg klipper man alltså inte djupare än 1cm. Jacken gör att inviket lättare formar sig efter kurvan.
När inviket är på plats så syr man fast det med raksöm. Enklast är att göra det från avigan. Många pressarfötter är formade så att det finns ett antal markeringar man kan följa. Välj en markering som låter dig sy så nära vikningen som möjligt.


4. Rynka
Rynka gör man i flera steg. Först syr man två parallella rynksömmar längs den kant som ska rynkas. Man använder vanlig raksöm, men man ökar stygnlängden till 5-6mm, precis som när man syr en tråckelsöm.
Sömmarna ska inte fästas.
Sedan drar man i undertrådarna i ena änden. Man drar i båda sömmarnas undertrådar samtidigt, så att rynkorna bli jämna och fina. Man fortsätter att skjuta ihop tyget och dra i trådarna tills man får önskad längd. Då knyter man ihop undertrådarna med respektive övertråd, så att rynktrådarna blir låsta. Efter det fördelas rynkorna jämnt på stycket, som sen är färdigt att sys fast mot något annat med vanlig raksöm (glöm inte att ställa tillbaka stygnlängden). När det rynkade partiet är fastsytt behövs rynktrådarna inte längre och kan sprättas bort.


Sy kjolen:

Börja som vanligt med att överkasta alla kanter.

Volangerna:
Sy ihop de olika volangerna (räta mot räta) längs kortsidornas våder så att du får tre olika stora ringar.
Kjolen sys nu nedifrån och upp.
Skarvsömmarna på volangerna ska placeras såhär:

Bildens övre halva motsvarar kjolens baksida. Sömplaceringen är alltså gjord på ett sådant sätt att inga av skarvarna syns framifrån när kjolen bärs. Inte heller sitter några av skarvarna mitt för varandra. Om man placerar flera skarvar direkt ovanför varandra så dras blicken lättare till dom, så när det går bör man undvika det.
Tips: Märk volangerna i förväg innan du börjar rynka. Markera var dom olika sömmarna ska hamna och eventuellt en mittemellanmarkering här och var. Det är mycket enklare att göra det innan man börjar rynka och det blir lättare att fördela rynkorna jämnt om man har ett par stämmärken.

Fålla ena långsidan av volang 3. Sy rynktrådar längs den andra kanten. Rynka kanten och fördela rynkorna jämnt tills den rynkade kanten passar mot nederkanten på volang 2. Nåla räta mot räta så att den rynkade och den släta kanten ligger jämnt.
Sy fast volang 3 mot volang 2. Sy rynktrådar längs den fria kanten på volang 2, rynka och passa in den mot nederkanten av volang 1.
Nåla och sy fast volang 2 mot volang 1, precis som du gjorde med volang 3 och 2.
Sy rynktrådar längs överkanten på volang 1 och rynka den tills måttet motsvarar din stussvidd. Vräng kjolen rätt.




Resårlinningen:
Mät ut hur lång resår du behöver ha.
Den bör vara något kortare än ditt midjemått. Dels kommer resåren töja sig en aning när du syr och dels så behöver du tillräckligt med spänst för att resåren ska klara av att bära kjolens vikt. Pröva för säkerhets skull så du säkert kan töja den tillräckligt för att få den över baken.

Ställ in din symaskin på en bred elastisk söm, helst en som både binder och överkastar i ett moment, och sy ihop resårens ändar. Har du ingen sån söm på din maskin fungerar det med en tät trestegssicksack. Osäker? Läs i symaskinsmanualen igen, där bör du kunna hitta vilka sömmar din maskin kan sy, vad dom är lämpliga till och hur du ställer in dom på just din maskin.

Lägg nu resåren utanpå kjolens rynkade överkant, så att den ligger räta mot räta och med den vågiga kanten utmed kjolens rynkade överkant. Nåla ganska tätt och se noga upp så att du får rynkorna jämnt fördelade runt om. Resåren är mycket kortare än kjolens rynkade kant, men det är helt i sin ordning. Resåren ska töjas medan du syr den och kommer dra ihop den sista vidden i kjolen när du är klar.
Behåll inställningarna för den breda elastiska sömmen.
Lägg kjolen med resåkanten uppåt i maskinen och fäst med några stygn. Spänn sedan resåren framför pressarfoten, så att resårens rynkade kant slätas ut och sy så att sömmen binder precis i innerkanten på resårens rynkade kant. Eventuellt måste du hålla emot lite bakom pressarfoten också, så att inte resåren vill dra tyget fel när pressarfoten lyfts mellan stygnen. Ta det lugnt och försiktigt bara så går det bra. Är du osäker kan du alltid prova lite på en spillbit först.


När du kommit varvet runt så fäster du noga och klipper av trådarna, precis som vanligt.
Sprätta bort rynktråden, så är du klar.