Sömnad

Det här är en steg-för-steg-beskrivning till att sy en klänning direkt efter grundmönstret som du konstruerar i steg1. Den här beskrivningen riktar sig främst till den absoluta nybörjaren. Därför blir texten stundtals kanske övertydlig, men det får ni leva med.
För att jag ska slippa beskriva alla eventuella variationer kommer jag göra ett par antaganden. Jag antar:
Du kommer dessutom såklart att behöva en del saker för att genomföra det här:

Förbered tyget:

Bröja med att förbereda tyget. Sicksacka tygets öppna kanter (stadkanterna behöver inte sicksackas) och tvätta tyget på det program och med det tvättmedel du hade tänkt tvätta den färdiga klänningen. Det gör man för att tyget ska krympa det värsta innan man klipper ut delarna och bli av med överskottsfärg. Det är extra viktigt att förtvätta tyget om du syr med flera olika tyger i samma plagg, till exempel olika färg på livet och kjolen. Har du inte fri tillgång till tvättmaskin kan du skippa att tvätta tyget i förväg, men tänk då på att ditt färdiga plagg kan komma att krympa och fälla en aning.
Stryk tyget slätt efter tvätten.

Förbered mönstret:

Plocka fram ditt mönster. Se till att du har alla delar du behöver, att du vet vilka delar som är vad och hur många gånger varje del ska klippas till i tyget. Räkna ut vilka delar som behöver ligga mot vikt kant och vilka delar som inte behöver det. Om du behöver det så ritar du ut trådriktningen på mönsterdelarna. På det här enkla mönstret så rekommenderar jag att du använder livets mitt fram- respektive mitt baklinjer och på kjolen en helt lodrät linje från midjan till nederkanten. Vik mönsterdelen på mitten och fyll i vecket med en penna så får du en rak linje att följa.

Dom tre grundläggande momenten:

Eftersom jag glatt utgår ifrån att du som läser det här inte har någon sömnadsvana över huvud taget kommer jag gå igenom dom tre grundläggande sömnadsmomenten du behöver förstå dig på för att kunna sy den här klänningen. Om du känner att du redan kan det här så kan du med gott samvete hoppa över den här delen och gå direkt på tillskärningen. Om du däremot känner att det här är nytt för dig så ta och testa alla momenten i restbitar av ditt tyg innan du börjar sy på själva klänningen, så är risken mindre att du gör fel. Dessutom är det ett bra sätt att hitta dom bästa inställningarna för maskinen. Alla dom här momenten kan sys med en vanlig allroundpressarfot.

1. Överkasta kanter.
Att överkasta kanter med sicksack (att "sicksacka") gör man för att tyget inte ska repa upp sig. Det är absolut nödvändigt att göra om man vill ha ett plagg som tål att maskintvättas. Dessutom hjälper det till att hålla arbetet prydligt och sömsmånerna skarpa nog för att man ska kunna styra efter dom när man syr. Sicksacken ska helst binda om tygets kant, den ska inte sys en bit in på tyget.


2. Bindande sömmar.
I dom flesta vävda tyger använder man vanlig raksöm som bindande söm. Dom bindande sömmarna är det som håller ihop plagget. Är man nogrann när man klipper ut sina delar och ser till att få en jämnbred sömsmån överallt kan man styra efter sömsmånen och på så sätt få en rak och exakt söm. I det det här exemplet använder vi 1cm sömsmån. Titta på stygnplåten på din maskin (plåtbiten som sitter på friarmen under pressarfoten, den som nålen går ner igenom) så har du sannolikt ett antal linjer som är markerade med siffror. Siffrorna motsvarar antalet cm från nålens mittposition. Det innebär att om du sätter tyget i maskinen och lägger tygets kant utmed encentimeterslinjen och fortsätter följa den linjen noga när du syr så kommer sömmen hamna just en centimeter från kanten.
I början och slutet av varje söm måste man fästa tråden. Det gör man genom att backa ett par stygn i början och slutet av sömmen. När du har fäst kan du klippa av trådarna nära tyget utan att behöva vara rädd att sömmen går upp.


3. Fållar.
Fålla gör man för att plagget ska få prydliga och hållbara kanter. Det går till så att man viker in kanten två gånger och syr en söm som håller inviket på plats. I den här beskrivningen rekommenderar jag ett fålltillägg på 2cm. Man viker först in en centimeter mot avigan, tycker man det behövs kan man pressa ner inviket med strykjärn så att det stannar på plats och får ett skarpt veck. Sen viker man ytterligare en gång mot avigan så att tygets traskant göms inuti inviket. Återigen kan man pressa ner det så att det ligger på plats om man tycker det behövs. Ofta räcker det att bara nåla inviket på plats, men framförallt när man fållar snäva kurvor som hals- och ärmringningar kan strykjärnet vara till stor hjälp. Ett annat knep man ofta använder när fållen svänger  mycket är att jacka kanten. Man klipper små korta jack in i den delen av fålltillägget som bildar det första inviket. Har man 2cm fålltillägg klipper man alltså inte djupare än 1cm. Jacken gör att inviket lättare formar sig efter kurvan.
När inviket är på plats så syr man fast det med raksöm. Enklast är att göra det från avigan. Många pressarfötter är formade så att det finns ett antal markeringar man kan följa. Välj en markering som låter dig sy så nära vikningen som möjligt.


Tillskärning:

Vik ditt tyg på mitten med avigan utåt och bre ut det slätt. Lägg ut och rita av mönsterdelarna som bilden visar. Notera att livets delar läggs mot den vikta kanten så att när allt är utklippt är det bara ett fram- och ett bakstycke. Se noga upp så att kjoldelarna läggs ut med hänsyn till trådriktningen. Tygets trådrikting är i det här fallet varpriktningen, alltså paralell med stadkanterna. Dina kjolvåders mittlinje ska alltså peka i varpriktningen. Om du lägger ut delarna snett finns det risk att kjolen drar sig ojämnt och faller konstigt när plagget används.
Markera sedan sömsmåner och fålltillägg runt om alla delar. Kjolens nederkant, ärm- och halsringning ska ha fålltillägg. Alla andra kanter ska ha sömsmån. Mät noga när du ritar ut sömsmånen, det är den linjen du kommer att styra efter när du syr ihop delarna på maskin.
Sätt nålar lite här och där genom bägge tyglagren så att du är säker på att tyget inte glider när du klipper.

Klipp ut alla delarna längs dom yttre linjerna.


Sömnad:

Börja med att sicksacka alla kanter.

Sy inprovningarna på livets fram- och bakstycke. Nåla ihop inprovningen räta mot räta och sy från livdelens nederkant. Följ encentimetersmarkeringen på stygnplåten med sömsmånens kant, hela vägen upp. När sömsmånen tar slut forsätter du rakt fram tills du är något stygn från vikningen. Då svänger du upp längs med vikningen så att de sista två-tre stygnen tar i dom allra yttersta trådarna. På det sättet får du inte en så vass form vid inprovningenst spets. Sy livets alla fyra inprovningar på samma sätt.


Lägg fram- och bakstycket räta mot räta. Nåla och sy båda axelsömmarna samt höger sidosöm. I vänster sida ska blixlåset sitta, så där lämnar vi öppet så länge.


Lägg kjolvåderna räta mot räta, nåla och sy ihop dom. Sy alla sömmarna nerifrån och upp. Vänster sidsöm sys inte hela vägen upp, utan du lämnar ett sprund för blixtlåset.

Pressa isär alla sömamsånerna där du har sytt och se över arbetet så att du inte glömt kvar trådar någonstans.
Vräng livet rätt. Trä kjoldelen över livet som bilden nedan visar och passa ihop kanterna. Se noga till att livets inprovningar kommer mitt för kjolsömmarna, att sidsömmarna är mitt för varandra och att kanterna ligget jämnt och snyggt hela vägen.
Sy sömmen som fäster kjolen vid livet. Pressa sömsmånerna uppåt.


Blixtlås:
Vänd livet ut och in och tråckla ihop blixlåssprundet som första bilden nedan visar. Använd vanlig raksöm men öka stygnlängden. Du behöver inte fästa den här tråckelsömmen, den ska ändå sprättas bort igen snart.
Pressa isär sömsmånerna vid tråckelsömmen.
Lägg blixlåset bakom tråckelsömmen så att blixlåsets tänder ligger precis bakom sömmen och nåla fast det. Blixtlåset ska inte börja ända uppe i sprundets överkant, utan först där sömlinjerna börjar. Ärmhålets fålltillägg ska förbli löst. Byt till blixtlåspressarfot och titta i manualen hur den används. Sy en raksöm (glöm inte att ändra tillbaka stygnlängden) från rätan på varje sida om blixtlåsets tänder som andra bilden visar. Du bör lätt kunna känna igenom tyget hur blixtlåset ligger. Sy inte riktigt ända intill tänderna, för då riskerar du att blixtlåsets släde går trögt eller fastnar. Lämna två-tre millimeter mellan tänderna och sömmen.
När du sytt på båda sidor om blixtlåset så sprättar du bort tråckelsömmen och om allt gått väl bör du nu ha ett fungerande isytt blixtlås i din klänning.

                                                        

Nu är det bara fållarna kvar. Fålltillägget vid blixtlåssprundets öppning viks noga ner så att blixtlåsets överkant döljs. Blixlåsbandets ändar kan man trimma lite innan man fållar. Dom andra fållarna är inga konstigheter, bara vika in och sy fast som vanligt.
När du är klar med alla fållarna så se över plagget en gång till så att det inte hänger några kvarglömda trådar, sitter någon kvarglömd nål eller något annat i den stilen. Styrk hela plagget, så är det klart!