Grundklänning. Steg-för-steg.

(Med foton)Det här är en steg-för-stegbeskrivning till en klänning med liv efter grundmönstret och rynkad kjol. Knäppning i ryggen med tryckknappar. Här görs det hela till en docka, och jag passar därför på att ta med lite tips på hur man syr smått så att det blir bra. Men själva konstruktionen skiljer sig inte mycket från hur man kan göra ett plagg till en människa istället.
Jag vill också passa på att be om ursäkt i förväg för den stundtals mycket dåliga bildkvalitén. Foto är inte min starkaste sida.


Mönstret:

Du behöver:


Ta dockans mått och konstruera grundmönstret till livet enligt steg ett under "klänningar". På bilden ovan i mitten ser du ett nästan färdigt mönster. När mönstret är klart så här långt klipper du ut det, tejpar ihop det och provar det på dockan. Ev. överflödig vidd i ärmhålet viks bort och tejpas. Gör dom ändringar som behövs för att papperslivet ska sitta bra på dockan, i det här fallet krävdes att bakstycket kortades lite och att ärmhålet bak ringades lite extra. Notera också att jag valt att placera inprovningarna på ett sådant sätt att livet inte består av lika delar i nederkanten, till skillnad från vad jag rekomenderar i steg ett. Det betyder att det är svårare att bygga ihop det här livet med en klockad kjol.
Tips: Byt färg på pennan emellanåt medan du ritar ditt mönster. Om något blir fel eller du blir tvungen att rita om en linje många gånger är det mycket lättare att hålla isär vilka linjer som hör till vad, om det är olika färger.

Klipp isär papperslivet i "sömmarna" och släta ut det.

 

Vik en bit papper och lägg dina mönsterdelar med mitt fram- respektive mitt bakkanten mot vikningen och rita runt dom. Snygga till linjen vid till exempel ärmhål som blivit deformerande när du vek bort överflödet. Jämna till linjen, men behåll den huvudsakliga formen.
Klipp ut ditt mönster. Klipp precis innanför linjen (du ritade ju precis utanför mönsterdelen du ritade av) och märk mönsterdelarna. På högra bilden ovan ser du det färdiga möntret.

Tillskärning:

Du behöver:
Framstycket är inga konstigheter, det är bara att lägga ut mönsterdelen på tyget och rita runt. Använd vecket i mitten på mönstret som trådriktningsmarkering. Bakstycket, däremot, behöver vi modifiera så att det blir kanter som går omlott och är stadiga nog för att tryckknapparna ska sitta ordentligt. Normalt skulle man göra tillägget för en kant att knäppa med redan på mönstret, men eftersom det är en sån liten enkel ändring tänker jag fuska och göra tillägget direkt på tyget istället.
Och ja, man får fuska. Bara man vet om att man gör det och inte låtsas som något annat.
Vik tyget dubbelt. Vik även mönsterdelen till bakstycket dubbel. Rita av mönsterdelen på tyget så att det finns en bit kvar från bakkanten till tygets vikta kant. Använd ett måttband och markera viklinjer för knappkanten. I det här fallet valde jag att livet skulle gå 1cm omlott i ryggen. Första markeringen från livet är alltså markerad på 5mm och nästa på 15mm från livets kant. Bägge dom streckade linjerna är viklinjer, så man måste spara lite plats till sömsmån utanför den yttre linjen.Klipp ut samtliga livdelar och glöm inte lägga till sömsmån och fålltillägg. Jag använder ungeffär 5mm i det här exemplet. Mer än så blir väldigt klumpigt på dockkläder av den här typen. Särskillt med tanke på att livet är skuret helt utan rörelsevidd och därför kommer vara väldigt figurnära. För att hålla klumpigheten nere ytterligare sicksackar jag inte kanterna utan förseglar dom istället med Fray Check. Det är en vätska man droppar längs kanterna på tyget som "limmar ihop" fibrerna och hindrar att tyget trådar sig. Lägg livdelarna åt sidan medan dom torkar.

Nu ska vi klippa till kjolen.
Till den här klänningen utgick jag från en rektangel på 12x40 cm (inklusive sömsmån och fålltillägg) men både längd och vidd kan såklart lätt varieras.
Eftersom jag kortade livet i ryggen så att nederkanten på det inte är helt rak behöver vi kompensera för det på kjolen. För att göra det lätt för mig markerade jag en sömsmånsbredd från överkanten och började mäta därifrån. Livet är 1cm kortare i ryggen jämfört med mitt fram.
Alltså måste jag ta bort 1cm i överkanten mitt fram på kjolen. När markeringen för det är gjord så ögonmåttade jag kurvan på sömlinjen. Hade jag gjort något större, eller gjort det till en människa hade jag tagit ett antal kontrollmått, men i det här fallet brydde jag mig inte om det. Jag fuskade.

 

På bilden ovan ligger kjoldelen vikt med vikningen (mitt fram på kjolen) till höger i bild. Överkanten är tillklippt och du kan se sömlinjen som en svag S-kurva. Mitt fram är som sagt 1cm borttaget och i bakkanten är inget alls borttaget. I bakkanten har jag markerat hur djupt sprundet för knäppningen behöver vara.

Till kjolen behöver du också en liten del som ligger bakom sprundet, så att det inte blir hål rakt in. Eftersom livet kommer ligga 1cm omlott är det så bred den här biten behöver vara när den är färdig. Den ska ligga dubbel så 2cm + sömsmån X sprundets längd (alltså 3x4cm i det här fallet). Jag har inget foto på den delen platt som den är, utan utgår glatt ifrån att du har fantasi nog för att kunna föreställa dig hur en liten rektangulär tygbit ser ut.
Försegla kanterna på kjoldelarna och lägg dom åt sidan tills dom torkat. För nu ska vi börja sy och vi börjar med livet, som bör ha torkat vid det här laget.

Sömnad:

Vi börjar med att göra i ordning symaskinen. Till det mesta av det här projektet går det bra att använda en vanlig universalfot för tunna tyger. En fot för tunna tyger har en liten urgröpning på undersidan som ger mer plats för sömmen, det är bra när man syr sånt här smått, för det kan vara knepigt nog med matningen som det är.
Jag använde en microtexnål i grovlek 70 av märket schmetz. Men en universal 80 hade säkert också gått bra. Bara den är vass och fin. Försök inte fuska med dåliga nålar till sånt här. Fuska inte med dålig tråd heller, föresten. Du kommer behöva dom mariginaler du kan få ändå.
När inget annat sägs använder jag raksöm med stygnlängden inställd på knappt 2mm.
Eftersom alla kanter redan är förseglade med fray check behöver kanterna inte överkastas, utan vi börjar sy ihop direkt.

Vi börjar med inprovningarna. Kom ihåg att du ska sy precis innanför linjen, eftersom du ritade linjen precis utanför mönstret. Det kan verka som att det inte spelar så stor roll, men syr du 1mm brevid den verkliga sömlinjen blir det 2mm skillnad på plagget. Gör du det på alla fyra inprovningarna är vi uppe i 8mm och för du det i sidsömmarna också är vi uppe i 12, Och 12mm gör rejäl skillnad på passformen på ett såhär litet plagg. Det här at ett typiskt moment som det är dåligt att fuska med.Inprovningarna bak har jag inte klippt upp, eftersom dom är så smala. Där får man passa in sömlinjerna så dom verkligen kommer mitt för varandra. Följ sömlinjen, inte kanten, när du syr. På första bilden ser du hur det ser ut när man gör det på min maskin. På andra bilden ser du den färdiga sömmen från baksidan. Det är viktigt att kolla så att man prickade sömlinjen där också. På sista bilden ovan ser du hur det kan se ut när framstyckets inprovning sys. Här har jag klippt upp inprovningen eftersom den är så vid. Hade man låtit tyget vara kvar här hade det blivit på tok för klumpigt.
Så här ser delarna ut från rätan när samtliga inprovningar sytts:Nu ska vi sy kanten för knäppningen bak.Kanten viks in mot avigan enlingt dom streckade viklinjerna. Först sömsmånen. Sedan själva knappkanten.
Sedan sys inviket fast.Sy från avigan, så nära vikningen du kan (och ändå få det jämnt och snyggt). Ta formen på pressarfoten till hjälp för att sy rakt. Kom ihåg att det är baksidan av den här sömmen som hamnar på rätan.
På bilden till höger ovan ser du båda bakstyckena från avigan med knappkanterna färdigsydda.

Nu är det dags att sy ihop axelsömmarna.Lägg framstyckets och bakstyckets axelsömmar mitt för varandra, räta-mot-räta och sy axelsömmen. Upprepa med andra sidan.
Så här ser det ut från avigan när det är klart. Sömsmånerna har pressats isär genom att skrapa lätt med nageln från baksidan.

Nu är det dags att fålla halsringning och ärmhål. Jag gjorde en mycket smal dubbelvikt fåll på det här exemplet, men det är snudd på överkurs egentligen. Ingen kommer tycka sämre om dig om du gör det här momentet för hand, eller om du väljer att göra en enkelvikt fåll (tack vare dom förseglade kanterna går det). Håll fållen smal bara, så slipper du sannolikt jacka fålltillägget. Om du jackar, så tänk på att du kan vara tvungen att försegla jackens kanter också. Det här är såpass smått att det inte behövs mer än att några få trådar kryper för att det ska bli fult och trassligt.Jag nålar sällan när jag syr sånt här, men jag använder ofta en knappnål att peta med, vika in kanten om den smiter och liknande. På fotot sitter en nål som gör det jobbet min hand normalt skulle göra, om den inte var upptagen med kameran.
Pressarfoten jag använder till dom här smala fållarna är en liten specialfot för bisensöm, egentligen. Men det är min överlägsna favorit till sånt här småpill. Det funkar dock med en vanlig universalfot också.
Såhär ser det ut (sett från rätan) när ärmhål och hals är klara:Nu sys livets sidsömmar, räta-mot-räta och ärmhålen sluts i och med det.

Dags att prova på dockan. Livet nålas ihop i ryggen så länge. Se noga till att det går omlott så mycket som det ska, annars kommer livet inte att sitta bra sen när  tryckknapparna kommer på plats.Som ni ser så sitter livet helt ok och stämmer bra överens med papperslivet vi gjorde i mönsterkonstruktionsstadiet.
När du kommit så här långt, ge dig själv en klapp på huvet, ta en belöningsgodisbit och andas ut.
Sen går vi vidare med kjolen. Såhär ser den ut just nu, i utvikt tillstånd.

Fålla kjolens nederkant. Jag brukar som sagt inte använda nålar för sånt här, särskillt inte till såna här raka fållar, utan jag viker in fållen på frihand efter hand som jag syr. Men gör det som funkar bäst för dig. Fållen behöver inte vara riktigt så smal som vid ärm- och halshål, men gör den inte för bred heller, då ser det klupigt ut. Här syr jag en fåll på knappt 4mm.
Nu ska vi sy fast "flärpen" som ska sitta innanför sprundet.Vik biten på längden, aviga-mot-aviga, som första bilden ovan visar. Nåla fast den, räta-mot-räta i övre änden av kjoldenes kortsida. Om det spelar någon roll för dig vilken kant som hamnar innerst där livet ligger omlott så tänk på det nu. Flärpen på kjolen ska sitta på motsvarande sida, eftersom den också kommer hamna innerst.
Sy fast flärpen som högra bilden ovan visar. Lämna ett par millimeter osydda längst ner.Vik kjolen räta-mot-räta så att kanterna stämmer överens. Sy kjolsömmen från sprundflärpens slut och ner till fållen. Se noga till att du inte syr i själva flärpen.

Vräng kjolen rätt och vik in flärpen innanför sprundet. Fålla den öppna sprundkanten.
Sy en söm tvärs över sprundflärpens slut från avigan. Det kan vara en bra idé att nåla ihop sprundet medan du syr den här sömmen, så att det säkert ligger rätt.


Nu är det dags att rynka kjolen och sy ihop kjolen med livet.
Ställ om maskinen till en raksöm med längre stygn. Här använde jag 4mm men man kan använda längre om man vill.

Börja sy vid sprundet, men lämna flärpen fri och stanna ungeffär lika långt från (alltså 1cm i det här fallet) den fållade sprundkanten också. Sy två rynktrådar. En på vardera sidan sömlinjen.
Tips: Har du aldrig rynkat förr eller tycker du det är svårt? Använd tråd i en annan färg till rynktrådar. Då är det lättare att se vad som händer när du rynkar kjolen och mycket lättare att sprätta bort rynktrådarna när det blir dags för det.Lägg livet, med rätan utåt, inuti kjolen som ska ha rätan innåt, så att kjolens överkant och livets nederkant ligger tillsammans, räta-mot-räta. Nåla sprundets kanter mot livets kanter. Se noga upp så att kanterna ligger rätt, det kommer synas om du råkat förskjuta dom.
Lägg livets mitt fram så det stämmer överens med kjoldelens mitt fram och sätt en nål precis i mitten.
Nu har du fixerat kjolens viktigaste punkter på rätt ställen. Ta inte bort dom här nålarna förrän midjesömmen är sydd.

Nu kan du börja rynka kjolen. Dra i båda rynktrådarna samtidigt, så att du får jämna fina rynkor. Fördela rynkorna runt om kjolen.
När du är nöjd nålar du fast resten av den rynkade delen vid livet. Det är värt att stanna upp och kolla en gång extra innan du syr fast kjolen, så att rynkorna verkligen är jämnt fördelade. Kom ihåg att den här klänningen har formad nederkant på livet och kjolen är anpassad efter det. Om du fördelar rynkorna fel kommer nederkanten bli ojämn. Jag passade på att lägga livets sömsmåner bakåt och ta med dom under nålarna, så att dom säkert hamnar på rätt håll. Du kan också pressa sömsmånerna åt rätt håll innan du nålar ihop livet med kjolen, men jag tycker det tar mer tid än det är värt. Slutresultatet blir det samma.Nu ska du sy själva midjesömmen. Glöm inte att ställa tillbaka stygnlängden efter att du sydde rynktrådarna.
Jag brukar sy med det rynkade ner mot matartänderna. På en maskin med bra matning (som den här) spelar det egentligen ingen roll, men många maskiner har en liten tendens att vilja skjuta det övre lagret framför sig och det kan förskjuta rynkorna så dom hamnar ojämnt, om man inte ser upp. Fäst noga i början och slutet av den här sömmen, det kan bli stor last på den när plagget tas på och av dockan sen.

Nu tar du bort nålarna och sprättar bort rynktrådarna.
Om allt gått väl och du inte vinglat allt för mycket på sömmarna bör du ha sytt midjesömmen mellan rynktrådarna och i så fall är det väldigt lätt att ta bort dom. Bara kapa dom spända rynktrådarna på kjolens avigsida vid mitt-frammarkerningen och dra sedan i samma trådar du drog i när du rynkade. Med lite tur glider dom snällt ur och sen kan du i stort sett bara plocka bort den andra tråden från kjolens rätsida. Om rynktrådarna fastnat i midjesömmen för du sprätta lite försiktigt en bit i taget istället. Se upp så du inte kapar själva midjesömmen.

Vräng klänningen rätt och kolla så allt ser bra ut.Nu är det bara tryckknapparna kvar. Om du vill kan du prova på dockan först och nåla ihop i ryggen, men eftersom du redan vet att livdelen passar, så bör kjolen också göra det. I och med att kjolen än anpassad efter livet.
Trä en synål med dubbel tråd och slå en knut på båda ändarna tillsammans. Stick upp från avigan och sy fast tryckknapparna en del i taget. Jag brukar börja med den i midjan och den högst upp och sedan fördela dom övriga jämnt däremellan. På den här kläningen använde jag fyra tryckknappar. Sprundet i kjolen är så kort att det håller sig stängt ändå, så jag satte bara knappar på livdelen av klänningen.
Jag använder genomskinliga plasttryckknappar. Dom här är färglösa, men dom finns i mörk plast också.


 
Nu är klänningen klar och färdig att användas.
Och såhär blev det:Klänningen är lite tråkig såhär. Men det är bättre att göra något enkelt första gången man testar ett nytt mönster. Inget är tråkigare än att efter att ha lagt massor av jobb på detaljer och dekor inse att det man sytt inte sitter bra. När man väl har bekräftat att mönstret funkar kan man ta ut svängarna lite mer.