Sömnadsbeskrivning till en enkel blus.


Det här är en sömnadsbeskrivning till hur du syr en enkel blus, baserad på mönsterkonstruktionen under "klänningar" på den här sidan. Du behöver ett grundmönster till ett klänningsliv. Modifiera det så du får mer rörelsevidd i midjan (steg 9), förläng det nedtill (steg 9) och anpassa det för knäppning med knappar fram (steg 8).
Dessutom behöver du en ärm. I den här beskrivningen använder vi den korta släta grundärmen som konstrueras i steg 5.
Den släta kragen från steg 8 använder vi också.

Förbered dina mönsterdelar och se till så du har alla delar du behöver och vet hur dom ska läggas ut (vad som ska vara mot vikt kant, trådriktning etc.).
Ett blusmönster skulle till exempel kunna se ut såhär:


Förutom mönstret behöver du material till din blus.
Vill du ha en mer detaljerad lista kan du kika på den som finns i början av sömnadsbeskrivningen till grundklänningen. Där hittar du även lite grundläggande sömnadstips som jag inte kommer upprepa här.

Tillskärning:

Lägg ut dina mönsterdelar på dubbelt tyg. Bakstycket ska ligga mot vikt kant. Lägg till sömsmån och fålltillägg och klipp ut delarna.
Klipp sedan ut en krage och två stabiliseringsremsor för knappslån (för detaljer, se steg 8) av påpressbart mellanlägg. Alltså dom delar som är skuggade på principskissen ovan.
Pressa fast mellanlägget på avigan av respektive del. Låt det svalna innan du går vidare.

Sömnad:

Knappslå:
Pressa in sömsmånen mot avigan längs knappslåns långsida som första bilden nedan visar.
Vik knappslån längs viklinjen (den blå linjen på principskissen) mot rätan.
Sy igen knappslåns kortsidor både uppe och nere. Trimma sömsmånen i hörnen.
Klipp ett jack i halsringningens sömsmån (in till sömlinjen) och ett i nederkanten (in till halva fålltillågget) precis där knappslåns innerkant hamnar.
Vräng knappslån rätt.
Pressa knappslån och sy fast den från avigan, med en smal stickning.
Om du vill kan du sy stickningar längs framkanterna också och ev. även uppe och nere. Det är en smaksak. Markera ut med skräddarkrita var knappar och knapphål ska sitta.


Liv:
Sy inprovningarna.
Sy axelsömmarna.
Sy livets sidsömmar.Fålla livets nederkant.

Ärm:
Sy ärmsömmen.
Fålla ärmen.
Vräng ärmen rätt.
Vräng bluslivet så att avigan kommer utåt.
Passa in ärmarna, en i taget, i bluslivets ärmhål.
Sy fast ärmarna.

  

Krage:
Lägg kragdelarna räta mot räta. Kragdelen med mellanlägg räknas som kragens undersida.
Sy ihop kragdelarna längs ytterkanten.
Jacka sömsmånerna.
Pressa in sömsmånen på kragens undre del längs innerkanten.
     

Jacka sömsmånen längs ytterkanten, vräng kragen rätt och pressa den. Se noga till att kanten blir jämn, skarp och fin.

Se till att bluslivet är vrängt så att avigan ligger utåt. Lägg sedan kragen med undersidan uppåt längs blusens halsringning och nåla den på plats. Kragens ovansida ska alltså ligga mot blusens aviga.
Sy noga fast kragen. Se upp så du bara syr i kragens övre lager. Det undre lagrets sömsmån bör vara ur vägen, tack vare att du redan pressat in den, men se upp i alla fall så den inte kommer med.

Jacka sömsmånen vid blusens halsringning. Vräng blusen rätt.
Vik ut kragen genom blusens halshål så den hamnar på bluslivets utsida. Alltså kragens undersida mot livets räta.
Pilla nu in sömsmånen från blusens halsringing inuti kragen, så att den ligger tillsammans med den inpressade sömsmånen som tillhör kragens undersida.
Så här ska alltså lagren ligga (blusen är ljusgrå och kragen mörkgrå):

Sy igen för hand. Sy med kastsöm, fållsöm eller smygsöm så att inget syns igenom till andra sidan. Den här sömmen ska bara hålla ihop tyglagren och belastas väldigt lite, så du behöver inte sy speciellt tätt eller dra åt speciellt hårt.

Alternativt kan du sy igen på maskin med hjälp av en smal stickning genom alla tre lagren. Nåla tätt och sy lugnt och noga. Slarvar du med den här sömmen kommer det att synas.
Sy ev. en smal stickning längs kragens ytterkant, en millimeter eller två in från kanten.

Knappar och knapphål:
Prova gärna blusen och kontrollera att dina knappmarkeringar sitter på bra ställen. Lägg kanterna omlott som dom ska sitta när det hela är klart och sätt en säkerhetsnål i varje knappmarkering. Ställ dig framför spegeln och rör lite på dig så du ser att det inte glipar onödigt mycket någonstans.
När du är nöjd med placeringen syr du knapphålen. På moderna damplagg brukar man ha knapphålen på höger kant och knapparna på vänster, när man har plagget på sig.
Hur du syr knapphål på just din symaskin får du läsa dig till i manualen. Det varierar rejält mellan olika maskiner. Testa att sy knapphål i en restbit innan du börjar sy dom på själva blusen, så att du är säker på hur du ska göra. Vik provlappen så att kanten du syr i blir lika tjock och lika bred som blusens knappslå. Det är extra viktigt om du syr hel- eller halvautomatiska knapphål eftersom maskinen kan mata olika beroende på tjockleken. Först när du ser att du får det snyggt på provlappen syr du knapphålen på blusen.
Öppna knapphålen med knapphålssprätt eller en liten vass sax.
Lägg kanterna omlott med knapphålen överst, så som dom ska ligga när blusen bärs. Markera knapparnas placering genom knapphålen.
Sy fast knapparna för hand eller på maskin.

Och med det är blusen klar och färdig att användas.