Översikt för ärmkonstruktion och grundläggande modifikation av ärmmönster.


Det första du behöver göra är att konstruera ett grundmönster till en kort slät ärm.
Innan du börjar så se till att du har ett bra livmönster som du är nöjd med. Särskilt viktigt är såklart att du är nöjd med ärmhålets form och vidd. Har du inget provplagg uppsytt av ditt livmönster bör du göra ett sådant.
Ta på dig provplagget och nåla ihop kanterna så att plagget sitter som det ska. Mät från ärmhålets kant uppe vid axelsömmen och så långt ner på armen som du vill att din ärm ska gå. Gör en tillfällig markering runt din arm där. Du kan använda ett mjukt gummiband eller motsvarande, eller rita ut markeringen med en vattenlöslig penna. Mät sedan från ärmhålets kant vid provplaggets sidsöm, längs din arms undersida och till markeringen. Mät din arms omkrets vid markeringen.
Skriv upp alla måtten tydligt efter hand.
Konstruera ett grundmönster enl följande:

Den rosa linjens längd ska motsvara den totala vidden av ärmhålet på ditt grundmönster.
Den röda linjens längd ska motsvara måttet från provplaggets axelsöm till markeringen på din arm.
Dom blåa linjernas längd ska var och en motsvara måttet från provplaggets sidsöm till markeringen på din arm.
Den gröna linjens längd ska motsvara armens omkrets vid markeringen.

Kom ihåg att det här bara är en principskiss. Det är inte alls säkert att ditt mönster ser ut precis såhär.
När du är nöjd med ditt mönster så syr du en provärm i något billigt tyg och tråcklar ihop den med ditt provliv. Ställ dig framför spegeln igen, nåla livet så att det håller sig stängt och notera vad som eventuellt behöver ändras med ärmen. Om ändringar behövs sprättar du loss ärmen, ändrar ditt mönster och gör en ny provärm. Bli inte ledsen om det inte blir perfekt på första försöket. Ärmar kan vara lite knepiga. Fortsätt tills du har ett ärmmönster du är nöjd med. Först då kan du gå vidare och modifiera ärmens form.

När du ska börja leka med andra ärmtyper så börja med att göra en kopia av ditt ärmmönster så att du inte behöver klippa i ditt orginal. Märk orginalmönstret tydligt så att du ser att det är ditt färdiga grundmönster och lägg det åt sidan. Dela upp din mönsterkopia i ett antal remsor med hjälp av vertikala linjer från ärmkulle till kant enl. bilden ovan.

Ärm med puffad kulle.


Klipp upp ditt mönster i markeringarna. Är du säker med saxen så undvik att klippa den allra sista millimetern eller så i nederkanten. Lägg det uppklippta mönstret på en ny bit mönsterpapper och sprid ut remsornas överkanter jämnt. Om ditt ärmmönster är symmetriskt bör spridningen också vara det. Använd tyngder eller nålar för att hålla remsorna på plats. När du är helt nöjd med placeringen ritar du runt remsornas ytterkanter för att skapa ditt nya mönster. Eftersom överkanten ska rynkas bör du lägga till lite extra höjd på axelkullen. Ju mer du lägger till på höjden desto högre och "vassare" blir ärmkullen.
Ta på dig ditt provliv och ställ dig framför spegeln. Markera var du vill att rynket ska börja (den blå pilen) och för över markeringen till ditt livmönster. Gör markeringar både fram och bak. Mät nu från sidsömmen till markeringen på livmönstret och skriv upp måttet. Mät på ditt nya ärmmönster från hörnan och upp mot ärmkullen och markera samma mått. Det är mellan dessa punkter på ärmmönstret du ska rynka ärmen. Sy upp en provärm och rynka sträckan mellan markeringarna tills ärmen stämmer överens med ärmhålet. Tråckla ihop det hela och prova framför spegeln.
Ju längre rynkad sträcka du har desto mjukare blir rundningen uppe på ärmkullen. Eftersom rynkorna fördelas på en längre sträcka blir formen mindre dramatisk. Kom bara ihåg att lägga till i alla fall lite extra höjd på kullen överallt där det ska rynkas.

Tips: Om du har besvär med ett grundärmsmönster som har för lite "plats" för axeln kan du använda en smygvariant av metoden ovan. Du drar isär mönsterremsorna bara en aning, lägger bara till en aning höjd på kullen och markerar en ganska lång sträcka att rynka. Med lite finess kan du då hålla in den överflödiga vidden utan att några distinkta rynkor uppstår och du får lite extra utrymme uppe i ärmkullen. Det är särskilt användbart när man konstruerar ärmar där sömmen hamnar långt in på axeln.

Ärm med puffad nederkant.


Klipp upp ditt mönster i markeringarna. Även denna gång kan du, om du är säker med saxen, lämna någon millimeter oklippt så att remsorna fortfarande hänger ihop. Men den här gången ska det hela sitta ihop i överkanten, längs ärmkullen, istället.
Lägg ut det hela på en ny bit mönsterpapper och sprid ut ärmmönstrets nederkant. Använd tyngder eller nålar för att hålla det på plats. När du är nöjd ritar du nya mönsterkonturer med hjälp av ditt utspridda mönster. Lägg till lite på längden i nederkanten. Gör tillägget i mitten och jämna ut linjen till en mjuk rundning ut mot mönstrets hörn. Du behöver inte lägga till mycket.
Hela ärmens nederkant ska rynkas, antingen med resår eller mot en linning.
När du är nöjd syr du upp en provärm efter ditt nya mönster, tråcklar fast den i provlivets ärmhål och provar det hela framför spegeln. Om du inte ska passa på att göra ett mönster till en linning i samma veva så är det smidigast att sy en kanal och dra i en resår löst i den när du syr provärmen. Då kan du lätt justera resåren medan du provar och om du behöver ta isär provärmen igen kan resåren lätt tas ur.

Traditionell puffärm.


För att göra mönster till en puffärm av den här typen klipper du helt enkelt isär mönsterremsorna och sprider ut dom jämnt på en ny bit mönsterpapper. Återigen bör du lägga till lite extra avstånd mellan mönsterts gamla kant och det nya mönstrets konturlinje där tyget ska rynkas. Den här ärmen rynkas lika mycket både i över- och nederkant. Sy en provärm, rynka, tråckla ihop med ditt provliv och prova framför spegeln.

Tips: Tycker du att det blir för mycket tyg under armen kan du nöja dig med att dra isär dom mittersta remsorna och lämna remsorna längst ut utan mellanrum. Markera var den extra vidden börjar på samma sätt som dom blå markeringarna visar i exemplet med ärmen med puffad kulle. Rynka bara mellan dom markeringarna. Kom dock ihåg att du den här gången måste sätta markeringar både i över- och nederkant av ditt mönster. Då behåller du undersidan av ärmen slät.

Långa ärmar.


Förlänga en ärm är inte svårt. Du behöver några nya mått och mönstret till din grundärm. Någon som kan hjälpa dig mäta kan också vara bekvämt att ha.
Plocka fram måtten du tog för att konstruera grundmönstret till ärmen.
Mät den nya önskade ärmlängden genom att ta på dig ditt provliv, mäta från ärmhålets kant vid axelsömmen och hela vägen ner till det nya önskade ärmslutet. Mät med armen lätt böjd och mät hela vägen på utsidan av armen, över ambågen. Det är här det kan vara praktiskt med ett par extra händer. Mät hur stor öppningen för handen bör vara. Skriv upp måtten och gör ett nytt grundmönster för en lång ärm enligt följande principskiss:

Hela den röda linjen ska motsvara din önskade ärmlängd.
Den mörklila linjen ska motsvara öppningen för handen
Dra dom nya blåa linjerna från den mörklila linjens ändar till den gamla gröna linjens ändar. Mönstrets kanter blir förmodligen inte helt raka utan blir antingen konvexa eller konkava beroende på hur du är byggd.

Sy en provärm av ditt nya mönster, tråckla fast den i provlivets ärmhål och prova det hela framför spegeln.
Där du är nöjd med ditt hellånga ärmmönster kan du naturligtvis dela upp det och modifiera det med samma metoder som vi gått igenom för den korta ärmen i dom tidigare exemplen. Kom bara ihåg att eftersom ev. linningar vid ärmslutet förmodligen är så smala att du inte enkelt kan få igenom handen måste du göra någon form av knäppning. Knappar eller tryckknappar är traditionella alternativ, men du kan naturligtvis använda dig av kardborre, dragkedjor, snörningar, spännen eller något annat istället. Man kan också göra en resårlinning eller en dragsko med knytband för att hålla in vidden vid ärmslutet.
Med dom metoder du redan lärt dig kan du få ärmar som ser ut såhär:

Men du behöver inte begränsa dig till det. Du kan dela, ändra form, rynka och ha dig nästan hur mycket som helst. Här är några exempel, men som sagt, låt dig inte begränsas.