Steg fyra: Dekorationssnörning och rynkad kjol.

Nu ska vi plocka fram grundmönstret igen. Dom enda ändringarna vi ska göra på det den här gången är att vi ska rita om halsringningen till en V-ringning med en liten dekorsnörning i spetsen och göra en mönsterdel till en infodring.

Lägg ut ditt grundmönster under ett nytt mönsterpapper. Rita av dom gamla konturerna och rita om halsringningen till ett rundat V. Mitt fram markerar du med en vertikal linje hur långt ner du vill att det snörade sprundet skall gå. Markera ev. ut var du vill att snörhålen skall sitta. Det är dock inte nödvändigt att göra det redan.

Klipp ut ditt nya mönster.

Lägg en bit mönsterpapper över sprunddelen av ditt nya mönster och rita runt området där snörningen skall vara (det gråa området på den andra bilden). Detta är mönstret till infodringen. Infodringen behövs för att stabilisera sprundkanterna vid snörningen och fungerar dessutom som förstärkning för snörhålen. Även om snörningen inte fyller någon funktion annat än som dekor så måste den fortfarande vara stabil nog att hålla formen när man bär plagget.

 

När du klipper ut delarna i tyget behöver du ingen sömsmån i överkanten på infodringen. Halsringningens vanliga fåll viks in över infodringens kant och gömmer den.

Rynkad kjol av raka stycken:
En kjol av raka stycken är på många sätt enklare än en kjol med formade våder som den vi sytt hittills. Däremot måste den klippas separat. Den kan alltså inte klippas i ett stycke med livet, så som vi gjorde i steg två och tre.

Precis som med volangen i steg tre så ska vi klippa ett rektangulärt stycke som motsvara den önskade fållvidden gånger den önskade längden + sömsmåner och fålltillägg. En lämplig kjolvidd på såna här plagg brukar ligga runt 2,5-3meter lite beroende på vad man syr i för tyg. Ett tjockare tyg är jobbigt att rynka tätt, så då kan det vara bättre med lite mindre vidd, medan ett tunnare går att rynka väldigt mycket utan problem och då kan man utan vidare ta till ordentligt med vidd.

Skriv upp måtten, både dom färdiga måtten på kjolen och dom mått du faktiskt ska klippa efter.
Beroende på tyget är det ofta lämpligt att klippa kjolen i flera delar som sedan sys ihop till ett stycke innan rynkning och fållning. Något pappersmönster till kjolen behöver du inte.
Många tyger ligger på en bredd av 140-150cm. Två våder på ett sådant tygs helbredd brukar fungera fint till en sån här kjol. Om du vill ha dragkedja i sidan på klänningen kan du helt enkelt placera kjolens skarvar i sidorna och fälla in dragkedjan i en av dom. Vill du däremot ha dragkedja i ryggen kan du behöva dela den bakre kjolvåden på mitten och fälla in dragkedjan där istället.

Om ditt tyg är mönstrat, så glöm inte att ta med det i beräkningen. Krävs mönsterpassning kan det gå åt lite extra tyg. Är tyget stormönstrat eller har en tryckt bård du tänker utnyttja så kan det vara bättre med en kjol med lite mindre vidd och därmed mindre rynk, så att mönstret kommer till sin rätt och inte bara försvinner i vecken.
Om du klipper kjolen i flera delar och mönstret har ett upp och ett ner så märk gärna baksidan av delarna med skräddarkrita så du lätt kan se att du lägger alla delar på rätt håll när du syr ihop det hela.