Steg två: Flytta sömmar och bygg ihop mönsterdelar.

För att få ett liv med svängda delningssömmar istället för raka inprovningar så måste du flytta sömmarna och rita om mönsterdelarna till livet. Du behöver inte ta några nya mått för att göra det här, men du måste ha ett grundmönster som sitter bra på dig.

Så här går du till väga för att flytta och forma om sömmarna:

Rita av ditt gamla mönster på ett nytt papper. Markera med en rak linje från den gamla inprovningens spets och ut i ärmhålet där du vill att den nya sömmen ska gå.
Runda hörnorna. Det som ska bli framstycke och bakstycke ska ha en flackare kurva än sidostyckena. Mät noga så att de båda linjerna blir lika långa. Kurvan på framstycket måste fortfarande gå över, eller i alla fall ganska nära, bystens högsta punkt.

I det här steget ska vi också slopa den horisontella midjesömmen. Plocka fram ditt grundmönster till kjolen som du gjorde i förra steget, samt mönsterdelarna till livet som du just gjort. Lägg ut dom på ett nytt mönsterpapper (eller direkt på tyget för att göra ett provplagg) såhär:

Vill du inte ha en delningssöm mitt fram får du istället offra lite av kjolvidden och rita om den mönsterdelen som första bilden nedan visar. Vill du inte offra någon vidd kan du lägga till det du tog bort mitt fram i andra kanten av mönsterdelen, som andra bilden visar. Se bara till att den nya kjollinjen är lika lång som den gamla. Annars blir det konstigt när du ska sy ihop framstycket med sidstycket sen.

Vill du vara säker på att det hela blir som du har tänkt dig så syr du ett provplagg i något billigt och lätthanterligt tyg. Men eftersom du har baserat det här mönstret på basmönster som du vet passar är det inte riktigt lika vikigt den här gången. Du kan med största sannolikhet sy ett bra plagg direkt utifrån ditt nya mönster.