Steg Tio: Axelbandslösa klänningar

       

Klipp ut livdelarna. En gång i ett kraftigt fodertyg och en gång i ditt klänningstyg.
Sy ihop liven var för sig, lämna öppet mitt bak för blixtlåset. Pressa isär sömsmånerna.
Lägg de båda liven räta mot räta (passa noga ihop delningssömmarna) och sy ihop dom längs bakkanterna och överkanten. Vänd livet rätt och sy en smal stickning längs överkanten. Passa hop delningssömmarna ordentligt även i nederkanten och nåla, men sy inte.
Sy kanalerna genom båda tyglagren. Sy en gång direkt i varje delningssöm och en gång till strax bredvid. Hur långt bredvid avgörs av bredden på dina skenor. Skenan bör gå lätt att skjuta in i kanalen, men får inte ligga så löst att den kan vrida sig lätt. Testa på skräpbitar för att hitta rätt bredd.
Kapa skenorna (behöver ändarna behandlas på något sätt görs det nu) och skjut in dom i kanalerna. Skenorna ska sluta vid midjans sömlinje, sticker dom ut i sömsmånen kommer nålen att slås sönder mot dom när kjolen och livet sys ihop. Säkra gärna skenorna i sina kanaler genom att sy ett par stygn för hand genom kanalens öppna ände för att försäkra dig om att dom ligger kvar och är ur vägen när du ska sy.

Rita och klipp ut cirkelkjolen, glöm inte sömsmåner och fålltillägg.
Lägg kjolen räta mot räta och passa ihop kjolens midjehål med livets nederkant. Nåla tätt och se upp så du har rätt pressarfotstryck, det är väldigt viktigt att kjoldelen inte veckar sig medan du syr.
Tips: Har du tjocka skenor i livet och/eller en symaskin som inte gillar att promenera över ojämheter så testa att sy den här sömmen med blixtlåspressarfot. Blixtlåspressarfoten ska placeras så att den bara matar på sömsmånen och inte på skenorna. På så sätt kan du komma väldigt nära skenornas ändar utan att riskera nålen eller att sömmen blir vinglig.

Sy fast blixtlåset i ryggen på klänningen och sy sedan ihop den sista biten av kjolsömmen mitt bak.
Fålla kjolen. Det kan vara lite knepigt att sy en sån här lång svängd fåll. Försök vika den ganska smalt. Är tyget tunt kan en smal rullfåll vara ett bra alternativ.

En fin sak med cirkelkjolen är att den inte har en massa sömmar eller rynkor som bygger tjocklek i midjesömmen. Den lämpar sig därför väldigt bra till kjolar i flera lager. Klipp helt enkelt alla lagren för sig med samma midjemått, fålla dom var för sig (i alla fall alla lager vars kanter slutar i dragkedjans söm). Lägg lagren i rätt ordning och tråckla ihop dom längs midjelinjen, behandla dom därefter som samma lager. Man kan använda metoden för att göra effektfulla kjolar i flera färger med lager i olika längd som på exemplet till höger ovan. Man kan också göra två eller fler lager i samma längd, till exempel ett spetstyg över en olikfärgad botten, eller ett lager styvare tyg i ett undre lager för att ge kjolen lite inbyggd underkjol.
Cirkelkjolar kan också vara användbara som just underkjolar, eftersom man kan få stor vidd i nederkanten utan att det bygger för mycket i midjan. Dessutom kan man självklart förse en cirkelkjol med en volang som ger ytterligare vidd och stadga till nederkanten. Flera lager generöst tilltagna volanger, monterade på cirkelskurna kjolar bygger snabbt volym åt en underkjol utan att göra det samma med bärarens höfter.