Steg ett: Ditt grundmönster.

Det här är det viktigaste steget och det enda som du inte bara kan läsa om hur du ska göra det utan faktiskt måste göra för att kunna följa resten av stegen.
Mönsterkonstruktion är en hel vetenskap, men man behöver ingen avancerad utbildning för att greppa grunderna och göra sig några enklare fungerande mönster och man kommer långt med några få enkla grundmönster i bagaget.

Eftersom fokus ligger på söta klänningar är det ett klänningsliv som är det första mönstret vi ska göra.

Du behöver ett måttband, en spegel, papper, penna, mönsterpapper, en sax som du kan klippa i papper med, en textilsax och något billigt tyg att sy provplagg i.

Ta på dig dom underkläder du tror att du oftast kommer använda under dina klänningar och ställ dig framför spegeln med måttband, papper och penna till hands.
Ta följande mått och skriv ner dom tydligt på pappret:

Livlängd fram:
Bystdjup:
Övervidd:
Bröstmått:
Midja:

Rita upp en skiss på hur ditt mönster ska se ut. Det behöver inte vara så noggrant eller skalenligt, bara tydligt nog för att du ska se vilka mått som ska hamna var. Håll dig i närheten av spegeln medan du gör det här, ifall du behöver dubbelkolla något, eller komplettera med något annat mått.
Så här placeras måtten ut på skissen:


Livlängd och bystdjup förs helt enkelt över till mönstret oförändrade. Övervidd och bröstmått delas på två (du ritar ju bara upp halva mönstret) och resultatet ska gå jämnt upp med måtten på mönsterdelarna.
Midjelinjen delas här på åtta lika delar. Fyra av dessa ritas ut på mönstret enl. dom gröna linjerna ovan. Anledningen till att dom här delarna ska vara lika långa är att förenkla mönsterkonstruktionen av kjolen, men det kommer vi till. När du är nöjd med din skiss för du över alltihop till mönsterpappret. Nu är det viktigt att mäta noga och komma ihåg vilka mått som hör till vad, men med din skiss som stöd är det inte så svårt.
Ärmhål och halsringning kan vara lite småknepiga att få till, men du kan ta ett befintligt plagg du har liggande hemma och rita av för att få något att utgå ifrån om du tycker det är svårt. Man brukar göra ärmhålet fram lite djupare ringat än ärmhålet bak. Samma sak med halsringningen, även om du vill ha en väldigt hög ringning så bör framstycket vara djupare ringat än bakstycket.

När du är nöjd med ditt mönster klipper du ut det.
Lägg ut tyget du tänker använda till provplagget. Vik det dubbelt och nåla fast mönsterdelarna så att mittbaklinjen ligger mot den vikta kanten. För att underlätta provning så sys provplagget öppet fram. Klipp ut delarna med din textilsax och glöm inte att lägga till sömsmån.
Sicksacka delarna på maskin och sy sedan ihop delarna räta mot räta. Börja med inprovningarna och sen syr du axelsömmarna och sidsömmarna.
Ta på dig livet och ställ dig framför spegeln igen. Nåla ihop framkanterna och se hur det hela sitter. Om något behöver ändras, notera det på din skiss. Mät direkt på provplagget medan du har det på dig, eller markera det du vill ändra med skräddarkrita och mät när du tagit av dig plagget, vilket du tycker är enklast.
Sätt dig vid symaskinen igen och gör dina ändringar.
Gå tillbaka till spegeln och prova igen. Håll på så tills du är helt nöjd. För sedan över alla ändringar till ditt mönster eller gör helt enkelt ett nytt mönster där alla ändringar redan är gjorda, vilket som blir enklast för dig.

Vanliga saker som kan behöva justeras:
Vinkeln på axelsömmen:


Beroende på om du har raka eller sluttande axlar kan du behöva sänka eller räta upp axelsömen. Enklast är att ta på sig sitt provplagg ut och in och helt enkelt nåla in axelsömmen tills den sitter bra. Har man väldigt mycket rakare axlar än mönstret har plats för kan man få skarva på lite. Då sprättar man upp axelsömmen, lägger in en extra bit tyg och nålar fast den. Sen tar man av sig provplagget och lägger det platt på golvet. Skarva på en bit mönsterpapper med motsvarande mått på ditt mönster.

Glapp i ärmhålet:


Har man fyllig byst kan det hända att det är svårt att forma provplagget efter sidorna av bysten bara genom att justera inprovningen som den ser ut nu. För att justera detta så tar du på dig provplagget ut och in. Sedan ställer du dig framför spegeln och viker noggrant bort överflödet ut mot ärmhålet och nålar det du vikt bort på plats. Vecket måste börja vid bystens högsta punkt och alltså möta den gamla inprovningen.
Ta av dig provplagget igen och sprätta upp framstyckets inprovningar. Lägg ut det hela platt på golvet och låt inprovningarna öppna sig. Du kommer att se att nederkanterna på framstycket inte längre går i linje med varandra, detta är helt i sin ordning. Rita ett nytt mönster till framstycket efter hur framstycket på ditt provplagg ser ut nu.

Grattis. Du har nu ett basmönster till ett klänningsliv. Men för att det ska bli en klänning av det hela behövs det ju en kjoldel också.
Vi ska göra ett grundmönster till en enkel klockad vådkjol som du kan kombinera med ditt klänningsliv.
Plocka fram dina mått och skissen du gjorde inför livmönstret.
Utöver det som finns där behöver du veta hur lång du vill ha kjolen. Ställ dig framför spegeln med måttbandet till hands och titta och mät dig till en lämplig längd. Mellan 40 och 50cm är rätt normalt och lagom till den här typen av kjol och det är något i den storleksordningen vi räknar med här för exemplets skull, men du kan egentligen göra den hur kort eller lång du vill.
Dessutom behöver du veta den totala fållvidden på kjolen. För exemplets skull föreslår jag en fållvidd på 240cm, men precis som med längden kan du egentligen göra den hur snäv eller vid som helst.

Midja:
Kjollängd:
Stussvidd:
Midja-Stuss:

Mönstret kommer att bestå av åtta likadana delar. Du behöver naturligtvis bara rita upp mönster för en av dom, alltså för en åttondels kjol. Så dela midjemåttet med åtta (eller titta på skissen och måttagning för livet där du har delat midjemåttet just på det här viset) och gör samma sak med stussvidden och fållvidden.
Rita en skiss av mönsterdelen till vådkjolen och skriv in alla mått precis som du gjorde med livmönstret. Det hela ska se ut något i den här stilen:

För att du ska kunna sammanfoga kjolen och livet snyggt är det viktigt att midjemåttet stämmer mellan livet och kjolen.
Stussvidden behöver du egentligen bara för att försäkra dig om att kjolen verkligen är vid nog över baken. Om du inte gör en väldigt snäv kjol är det oftast inget problem. När du märkt ut alla måtten och är nöjd med dom så för du över det hela till mönsterpappret. Man brukar runda nederkanten och midjekanten en aning för att ge en jämnare övergång från våd till våd när man syr ihop det hela sen. Det är viktigare om kjolen är väldigt vid, på snävare kjolar kommer man ofta undan utan att forma kanterna alls.

Klipp ut ditt mönster.
Nåla och klipp åtta likadana delar i tyg. Sicksacka kanterna och sy ihop delarna räta mot räta. Lämna en sprund på runt femton cm längst upp mellan två av våderna för att du ska kunna komma i kjolen.

Ställ dig framför spegeln, nåla ihop sprundet och mät och markera ev. ändringar precis som du gjorde med livet. Överför ev. ändringar till mönstret.

Grattis, nu har du ett grundmönster till en kjol också. Tillsammans med livet kan du sy en klänning av det om du vill. Eller så kan du direkt vidare och modifiera ditt mönster efter din egen design.