Välkomna till en sida med mönsterkonstruktion för nybörjare.

Sidan är än så länge under uppbyggnad och kommer att snyggas till och fyllas på efter hand. Jag har sysslat med mönsterkonstruktion och sömnad länge, men det här med att bygga hemsidor är jag helt ny på. Men med god hjälp av min mamma har det faktiskt blivit något av det här projektet. (Tack mamma!)

En del grundläggande sömnadskunskaper krävs, men i övrigt behöver du inga förkunskaper. Beskrivningarna fokuserar på själva mönsterkonstruktionen i första hand.
Motivationen till skapandet av sidan kom i första hand efter att jag läst upprepade förfrågningar på olika forum om var man hittar mönster till lolitakläder. Eftersom lolitakläder oftast inte har särskilt avancerat snitt egentligen, utan mest handlar om att välja rätt tyger och detaljer så är det inte heller allt för svårt att designa och konstruera själv. Jag tänker inte ljuga, det blir lite jobb innan man har ett mönster som är perfekt, men det handlar mer om en arbetsmängd än om något som kräver talang. Bara du är nogrann och låter det ta den tid det tar så klarar dom flesta det. Även en relativ nybörjare på sömnad bör klara det med lite beslutsamhet och tålamod.
Naturligtvis kan man även göra plagg i andra stilar med hjälp av sitt mönster.
Eftersom du gör mönstret efter dina mått kan du få ett grundmönster som passar dig oavsätt hur du ser ut. Du är inte bunden till några storlekstabeller. Man kan konstruera det för både vuxna och barn i alla former och format. Dessutom går det precis lika bra att göra mönster till till exempel en docka.

Jag vill passa på att uppmuntra till att designa dina egna plagg, hellre än att försöka kopiera något färdigt du sett. Det är inte svårt och ska du ändå lägga jobbet på att konstruera dig ett fungerande grundmönster så är det ju roligare om det färdiga resultatet är något du är ensam om.

Har du frågor eller synpunkter får du gärna höra av dig.
Lycka till!
/Liz
Lillith@konstrueramonster.se