Tygdockor

Dom här dockorna är sydda i docktrikå och har inga hårda delar alls. Det är alltså en väldigt enkelt typ av docka som kräver väldigt lite och enkla material. Konturerna ritas ut på dubbel trikå och sys genom bägge lagren innan delarna klipps ut. På så sätt är det enkelt att få smala delar, som armarna, bra. Öppningar för stoppning lämnas och det sista sys ihop för hand. Ansiktet målas och håret sys fast direkt på huvudet.
Dockorna är 23 centimeter långa och kan ha samma kläder, skor och hattar som dockorna med hårda delar, sånär som på strumporna som är snudd på omöjliga att dra på på dom mjuka benen.

  

Någonsin funderat på vad man egentligen har för nytta av alla mönstersömmar man har på symaskinen? Mönstersömmar kan vara ett ganska fiffigt sätt att dekorera dockkläder. Särskillt när det är såhär smått, för det kan vara svårt att hitta fina spetsar och dekorband i den här skalan. Här har jag använt en metallicgrön effekttråd, avsedd för maskinbroderi.
Båda dockorna har hår av merceriserat garn i en bommull/rayonblandning och målade ansikten. Man kan brodera ansikten istället om man vill.

Teoretiskt sett borde det gå bra att maskinbrodera ansiktet och sedan sy dockan "in the hoop" och på så sätt få all maskinsömnad gjord utan att behöva lossa bågen en enda gång och sen montera för hand som vanligt. Men än har jag inte lyckats stygnsätta såhär små dockansikten med någon reda. Vad tror ni? Är det mödan värt?