Dockor med gjutna delar.

Dom här dockorna har huvud, armar och ben gjutna i ett plastmaterial som heter Plasti Créte. Det är ett giftfritt (påstås det i alla fall) akrylharts som blir väldigt hårt och lämpar sig bra för den här typen av små dockor. Dockorna är ungeffär 23-24 centimeter långa.
Först gör jag ett original i Super Sculpey. Efter att delarna har putsats och fixats med tills jag är nöjd gjuter jag en silikonform runt dom. I den silikonformen gjuts sedan plasten som består av en flytande del och en del i pulverform som blandas och hälls i silikonformarna. Sen är det bara att hålla tummarna och vänta. När plasten är hård tar jag delarna ur formen och putsar bort eventuella gjutskarvar, fyller ut lufbubblor och annat sånt småfix och sen är det bara målning och montering kvar.
Formen kan användas många gånger innan den är utsliten, så vill man göra många dockor så är det här en bra metod. Man kan få ganska stor variation på slutresultatet, även med samma ansiktsform. Man kan också blanda teknikerna och till exempel gjuta armar och ben, men skulptera nya huvuden till varje docka.

 

Alla tre dockorna har kroppar gjutna i samma form. De två på bilden till höger har även huvuden gjutna i samma form.